Trends in de Machinebouw

Kimberly van den Wijngaard heeft een passie voor machines en apparaten en gereedschappen. In haar eerste nieuwsupdate behandelt ze de trends in deze branche.

Machinebouwbedrijven zullen een grote invloed ervaren van de opkomst van robotica(43%) en smart sensors (40%). 

Machinebouwbedrijven richten zich hoofdzakelijk op het verbeteren van de te produceren producten en om de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden. Daarbij is verbetering in de organisatie ook een belangrijk punt voor bedrijven. Dit is gebleken uit een onderzoek naar de mogelijkheden in de smart machine-industrie. 

Het is opvallend dat digitale vooruitgang lager scoort, waardoor het voor machinebouwers lastig is om boven genoemde doelstellingen te behalen. Deze conclusie is getrokken na het ondervragen van 589 medewerkers van machinebouwbedrijven (waarvan 54% managementniveau en 34% directieniveau). De aanleiding van dit onderzoek zijn de vragen die zij zichzelf stelden “Hoe ver zijn machinebouwers in de digitale overgang? Zien ze hoe belangrijk het is om deze digitale overgang te maken en welke prioriteiten stellen ze hierin? Hoe snel integreren ze de nieuwe technologie? Hebben ze de juiste kennis hiervoor in huis? Zijn ze in staat om het totale proces in zijn geheel aan te kunnen pakken? Gaan ze de juiste samenwerkingsverbanden aan? En kunnen ze daarbij ook nog inspelen op de nieuwste trends?”  

 

Modularisatie 
Het leveren volgens de specifieke wensen van klanten is nog wel de grootste uitdaging in combinatie met de gestelde directiedoelen. Het verbeteren van samenwerkingsverbanden tussen diverse leveranciers en het versnellen van de productieprocessen vormen een flinke uitdaging voor de ondernemers. Om aan de tijdsdruk van vandaag de dag te kunnen voldoen is het nodig om de levertijden te versnellen en zo kort mogelijk te houden. Toch heeft de helft van de bedrijven hier nog geen strategie voor gevonden om dit probleem op te lossen.. 

 

Automatisering

De grootste invloed heeft de opkomst van robotica en de smart sensors, terwijl de machinebouwers zich nog hoofdzakelijk richten op meer traditionele automatiseringen als CAD/CAM en minder op de geavanceerde veranderingen en automatiseringen. De grootste winst is te behalen op het gebied van de productie ontwerpen en de planningen. 
 

Nieuwe verdienmodellen 

Veranderingen die zich vooral richten op de technologie brengen vraag en aanbod sneller en duidelijker bij elkaar. Dat verstoord veel markten. Denk hierbij aan Uber, SpotifyNetflix en AirBnB. 44% van de machinebouwers ziet op het moment nog geen verstoring in de markt, maar toch doet een kwart hierover geen uitspraak. Mogelijk is dat straks deze groep word overvallen door de vele ontwikkelingen die dan op hen af komen. Als we naar deze uitkomst kijken zien we ook dat bedrijven nog maar minimaal nieuwe verdienmodellen ontwikkelen waarbij bezit word ingeruild voor gebruik. Denk hierbij aan het beschikbaar stellen van hun machines als een service om op basis van Pay-per-Use te gaan werken. De meerderheid kiest nog altijd voor de traditionele verkoop (90%) of het leasen(17%). In het achterhoofd houden we wel dat het toepassen van Smart Devices en het Internet of Things nog erg pril is en meer op zal gaan komen. 

 
Benodigde expertise 

Niet alle machinebouwers zien de gevolgen in van het feit dat machines steeds moderner en voorzien worden van steeds meer digitale toepassingen. Hierdoor zal er meer behoefte zijn aan mensen met de benodigde kennis, terwijl van de ondervraagden slechts 1% stijging verwacht van de behoefte aan kennis voor de benodigde software en data. Van de ondervraagde geeft 16% aan helemaal niet te weten wat hiervan de consequenties zullen zijn. Patrick Fokke, industry sales director Benelux bij Siemens Industry Software, zegt dat de meeste machinebouwers nog een lange weg te gaan hebben op deze gebieden en nog vele stappen zullen moeten maken om volledige mee te kunnen gaan in de digitale overgang naar een Smart Industry. 

Bron: metaalnieuws

By | 2018-06-25T13:29:43+00:00 mei 25th, 2018|Algemeen, Nieuws, Werktuigbouw|0 Comments