3d Drawing & Management

Een echte 3D-duizendpoot

Achtergrond

Pascal David heeft CADtekenen geleerd via de werkvloer. Letterlijk, want lange tijd was hij eigenaar van een metaalbewerkingsbedrijf met circa 40 man in dienst.

Pascal vertelt: ‘Ineens was ik het zat om elke dag zoveel mensen te moeten aansturen, want er is altijd wel wat. Daarop besloot ik om mijn bedrijf te verkopen, en fulltime te gaan doen wat ik echt leuk vind: 3D ontwerpen en dingen uitvinden.’

Aan een mooi glimmend aluminium bureau zijn we in gesprek met deze energieke CADspecialist. ‘Mooi hè’, lacht hij. ‘Dit bureau heb ik ook zelf ontworpen. Het is volledig plug & play en er komt geen las aan te pas. De platen worden met een laser uitgesneden en vervolgens met een plooibank in het juiste model gebracht. Je voorkomt hiermee transportkosten van en naar en het metaalbedrijf, er hoeft niet meer te worden gelast, er is geen restmateriaal en je hebt geen menselijke fouten als je het van tevoren goed uitdenkt’, legt Pascal uit. Dat is gelijk wat mij onderscheidt van andere CADtekenaars: ik heb heel veel materiaalkennis en kennis van de bewerking daarvan.

Over 3D Drawing & Management

Pascal verkocht zijn staalbedrijf in 2013 en startte zijn huidige bedrijf 3D Drawing & Management. Hij werkt voor verschillende branches: industrie, biersector, pijpsector, petrochemie en voor staalconstructiebedrijven. Pascal biedt deze klanten het gehele pakket: het opmeten/ inmeten van objecten, het maken van 3D-modellen, en divers tekenwerk. Daarnaast verzorgt hij materiaal- en stuklijsten en levert hij zelfs de tekeningen uitgeprint en gesorteerd aan als de klant daar om vraagt. En ook bij de uitvoering ondersteunt Pascal zijn klanten met het inlezen van de plannen in de laser en het uitzetten van de werkplek.

Als er een spaarkaart voor software zou bestaan, dan is die bij Pascal redelijk gevuld. Hij gebruikt onder andere de volgende software:

Software

Toepassing

AutoCAD Value Tekenwerk, detailleringen
AutoCAD Architecture Tekenen van gebouwen
AutoCAD Mechanical Tekenen van machines en installaties
AutoCAD Vred Renderen
AutoCAD Value Tekenwerk, detailleringen
Artlantis Renderen
Revit Tekenen van gebouwen
3ds Max Visualisaties
Inventor Tekenen van machines en installaties
Plant 3D Piping
Civil3D Intekenen van gebouwen
ACFD Lucht- en vloeistofsimulaties
Sketchup Snel voorstellen maken voor de klant
Advanced Steel Staalconstructies
Fusion360 Samenwerking met klanten
Navisworks Samenbrengen van verschillende bestanden en clash detection
Map 3D Simulaties van voertuigbewegingen
E-learning Om met de software te leren werken

Pascal vertelt over de software: ‘Inventor en Advanced Steel heb ik helemaal naar eigen wens ingericht. Hierin heb ik eigen macro’s en templates gemaakt met custom properties die weer zijn gelinkt aan de plantekening. Als ik bijvoorbeeld een sheet metal open, dan vraagt de software al wat er mee moet gebeuren: zagen, frezen of boren. Op deze manier kan ik fouten uitsluiten.

Transportbanden maak ik met behulp van macro’s, en kooiladders teken ik niet eens meer: die worden op basis van variabelen die ik ingeef door de software gegenereerd. Dat mag ook wel, want ik heb alleen het afgelopen jaar al flink geïnvesteerd in het maken van macro’s. Door deze investering kan ik sneller, efficiënter en met weinig tot geen fouten werken. Zelf vind ik dat prettig, maar voor mijn klanten is dat natuurlijk nog belangrijker.’

  • Verkenningen
  • Selecties
  • Particuliere verbouwingen
  • Interieurwerk (incidenteel)

De manier waarop ik mijn werk uitvoer verschilt per opdracht. Soms krijg ik plattegronden toegestuurd en gaat het enkel om het maken van een logische kantoorindeling. Maar in andere gevallen is de briefing heel abstract en ga ik eerst naar de locatie toe om de sfeer op te snuiven.

Joost, Colibus en Pascal…

Een mooi project waarbij alle expertise van Pascal samenkomt is Joost.’Twee jaar geleden werd ik door Joost benaderd of ik ze wilde helpen bij het ontwikkelen van een transportvoertuig. Joost had een diepvrieswagen gekocht van Colibus, en wilde kijken of ze daar een slim voertuig voor Bpost voor konden maken. We hebben het gehele voertuig gestript, en ik ben het volledig opnieuw gaan engineeren. Zo heb ik de stoelen ontwikkeld, de pedalen ergonomischer gemaakt, en heb ik diverse 3D-prints gemaakt voor de prototypes.

Uiteindelijk is het een voertuig geworden dat 3 bestaande voertuigen van Bpost kan vervangen: de vrachtwagen, de grote bestelbus en een kleine bus.

“Kooiladders teken ik niet eens meer: die worden op basis van variabelen die ik ingeef door de software gegenereerd.”

Samenwerking met CheapCAD

‘Vanaf de start van 3D Drawing & Management koop ik mijn software al bij CheapCAD. Ze hebben vaak leuke aanbiedingen en ik word er goed geholpen. Ook vind ik het fijn dat ze een breed productpakket hebben, zodat ik voor bijna al mijn software bij CheapCAD terecht kan. Ik kan CheapCAD van harte aanbevelen!’

Website: http://www.three-ddm.com/

By | 2019-03-06T16:27:53+00:00 maart 6th, 2005|Algemeen, AutoCAD, Bouw, CAD Algemeen, Klantcase, Sketchup|0 Comments