Onze ervaring met Kubity VR en AR

Nieuw: Kubity!

We hebben een nieuw product in het assortiment: Kubity. Omdat Kubity nieuw is op onze website, hebben we zelf de software geëvalueerd en deze ervaring delen we graag met je.

1. Wat is Kubity?

Als je 3D modellen maakt in SketchUp of in Revit, dan wil je die modellen ook graag aan anderen laten zien. Meestal beschikken die niet over dezelfde software als jij. Daarnaast hebben ze vaak ook geen technische kennis. Het op een professionele manier delen van de Revit of SketchUp ontwerpen is iets dat we graag stimuleren.
De vraag is dan hoe kunnen we klanten of belanghebbenden dat gebouw, die keuken, die meubels in de kamer, etc. laten zien?
Kubity heeft software ontwikkeld, waarmee je dat alles in 3D kunt laten zien op je PC, op je telefoon, met een VR bril en met AR op je mobiele apparaat.
Ter info: Met AR zie je de echte omgeving, die aangevuld wordt met je 3D ontwerp.

2. Kubity Installatie

Ik heb Kubity op mijn pc geïnstalleerd via een download op de Kubity website. Dit ging eenvoudig en snel.
Inloggen gebeurt met je emailadres. Je ontvangt een link waarmee je inlogt op de software.

Met de gratis versie kun je slechts 1 model inladen. Dit is leuk om te testen, maar werkt dus niet in een zakelijke omgeving. Zodra je een ander model gaat bekijken is het voorgaande model verdwenen en krijgen je klanten de melding dat het model niet meer bestaat. Als je de software aankoopt ontvang je een “Pass”, waarmee je onbeperkt modellen kunt uploaden en delen.

Na enkele dagen zag ik dat updates automatisch worden opgehaald. Een “New version Available” melding verschijnt dan. Na de update moet je het programma opnieuw opstarten. Dit kost ca 25 seconden. Wat mij betreft geen probleem.

3. Kubity gebruiken

Met het icoon op de desktop gaat opstarten van Kubity snel en er verschijnt een scherm waar je gewoon een model in kunt slepen.
Eerst maar eens een SketchUp model ingeladen. Ik had een stuk terrein met wat zaken hierop gemodelleerd, maar er wordt ook een voorbeeld bijgeleverd bij de installatie (zie model onderin)
Ik heb de instellingen van het bladerwieltje van mijn muis wat aangepast, van 3 naar 1 regels per keer verschuiven. Dat werkt prettiger met in- en uitzoomen.

Bovenin het menu voeg je met het “+ New Drop” commando’s  modellen toe aan je collectie. Met “Manager” beheer je je modellen en bij “Settings” staan je accountgegevens en kun je de pass code invullen.
Je kunt hier ook een 3D model beveiligen met een wachtwoord, voor als je het model niet met iedereen wilt delen.

3.1 SketchUp en Revit modellen

SketchUp modellen kunnen gelijk worden ingelezen. Werk je met Revit en je wilt een model inlezen, dan verschijnt eerst een link om de Revit Extension te downloaden.  Dit gaat via de Autodesk website, met je Autodesk account. Met deze Add-In exporteer je het Revit bestand als een SketchUp model voor gebruik in Kubity. Je kiest een View en je kiest de kwaliteit (ik heb fine gekozen.) Dit ging eenvoudig en probleemloos.
Dit SketchUp bestand kun je zo in Kubity slepen.

3.2 Bekijken van je model op de pc

Als je een SketchUp bestand hebt ingeladen, dan kun je dit gewoon bekijken met behulp van je muis. Met de linker muisknop kun je het model draaien en kantelen en met de rechter muisknop haal je het model naar boven of beneden. Met het wieltje zoom je in of uit.
De Slider rechts werkt leuk om schaduwen in te stellen, waardoor het veel levendiger is.

Reset

Met de Reset knop links onder spring je direct terug naar de originele view, maar dat spreekt voor zich.

Walk

Met het “Walk” knopje plaats je een poppetje op de gewenste plek. Je krijgt gelijk de bijbehorende View te zien.
Met de vier pijltjes toetsen kun je over het gekozen vlak “lopen”. Met de muisbeweging kijk je om je heen en verander je ook de looprichting. Het werkt een beetje als street-view van Google.

Tour

Die kun je met Auto-generate laten aanmaken. Er worden dan 14 views bepaald. De camera vliegt langs al die Viewpoints.
Natuurlijk kun je ook zelf een tour aanmaken. Als er in SketchUp al Scenes zijn aangemaakt zal die als tour gebruikt worden.
Ook voor Revit kan een tour worden gemaakt.

4. Delen

Belangrijkste van alles is het delen van je model met anderen, zodat die jouw ontwerp kunnen bekijken. Beslissers zullen beter geïnformeerd worden en komen niet meer voor verrassingen te staan. Of je wilt je website voorzien van jouw 3D modellen, waardoor klanten sneller voor jou kiezen, dan je collega die dat niet doet.

4.1 Share

Klik rechts boven in het scherm op Share.
Dit model heb ik gedeeld via de email.
Gewoon het gewenste emailadres invullen en versturen. Je kunt er nog wat teksten bij zetten en op Send drukken. Jammer dat er geen opmaakmogelijkheden in deze e-mail zitten, maar het werkt super eenvoudig.
Handig voor mensen die per email hun modellen willen delen of laten beoordelen.

Er zit ook een “embeded” code bij, waarmee je jouw model gewoon met 3D animatie op je website kunt zetten. Kijk maar onder in de blog.
Na aanklikken duurt het even voordat het model is geladen. Mooier zou zijn dat er in het midden van het scherm dan een tellertje loopt die de voortgang laat zien. Op de Kubity-website zie je rechts bovenaan wel een voortgangsteller.
Ik vind dit een superhandige tool voor bijvoorbeeld architecten, binnenhuisarchitecten, de civiele wereld, etc. Daarmee maak je de ontwerpen zoveel beter zichtbaar op je website.

Ik heb het model ook via Facebook gedeeld.
Daar verschijnt het bericht op je tijdlijn met een plaatje. Als je dan klikt op het plaatje opent een webpagina met je model.
Ook via LinkedIn en Twitter zijn je modellen met het betreffende knopje te delen.

4.2 Bekijken met mobiele apparaten

Rechts onderaan vind je een aantal knopjes om je model op verschillende manieren te bekijken en tonen aan anderen. Hier gebeurt het leuke werk. 
In de App store heb ik de 4 apps geïnstalleerd op mijn telefoon: Kubity Go, Kubity VR, Kubity AR en Kubity Mirror.
Ze zijn ook beschikbaar via Google Play.

Bekijk het model met je mobiel (Mobile)

Rechts onder in je scherm klik je op Mobile. Er verschijnt dan een QR code op het scherm. Je opent de Kubity Go app, klik op het scan-ikoontje en scant de code met je telefoon. Het model wordt direct ingeladen. Met het vraagtekentje rechts boven in je scherm zie je gelijk welke commando’s dat je tot je beschikking hebt.

Augmented Reality (AR)

Als je op het AR ikoontje klikt, dan wordt er weer een andere code gegenereerd. Open de Kubity AR app op je telefoon en scan de QR code. Met je telefoon “kijk” je achtereenvolgens naar een vlak (Grond, tafel oid.). Zodra Kubity dit vlak heeft herkend, wordt hierop wordt je model weggezet. Ik heb de Kubity Loft op de bureautafel gezet. Door in te zoomen, kun je met de telefoon helemaal rond het model gaan, maar het was ook leuk om in het model zelf rond te kijken.
Praktisch gezien, kan je dus een kast in SketchUp maken, de vloer als grondvlak scannen en kijken hoe je kast in de huiskamer staat. Ik kan me voorstellen dat een binnenhuis architect hier leuke dingen mee kan doen.

Virtual Reality (VR)

Met je Cardboard commando genereer je weer een QR code die je met Kubity VR app inleest. Boven de QR code staat een linkje naar de help site van Kubity, voor als je er meer van wilt weten.
In ons geval konden we met de iPhone makkelijk het model inlezen.
Als je omlaag kijkt, zie je de “commando’s” Maak een vlakje wit en wacht tot de optie wordt geladen. Dit doe je door het witte stipje een ogenblik op dezelfde plaats te houden. Een blauw cirkeltje verschijnt en de optie is geactiveerd.
Als je voor Tour kiest, dan krijg je achtereenvolgens de verschillende views te zien. Op iedere view kijk je dan gewoon even rond.
Het leuke van de optie Free is, dat je iedere keer naar een andere plek op de grond kunt “kijken” met het witte stipje, waarmee je na enkele seconden daar heen springt. Zolang je rond kijkt blijf je gewoon op dezelfde plek staan.
Lukt dat niet, dan even bij de instellingen “Gaze & Go” aan zetten.
Als je bij de instellingen “Magic Window” aan zet, kan je met je tablet of telefoon zonder VR bril rond kijken door het model. Ook dan het witte stipje fixeren op een gewenste plek om er heen te springen en rond te kijken.

VR brillen

Ik had geen VR bril tot mijn beschikking, dus het VR commando heb ik niet uit kunnen proberen. Kubity ondersteunt wel een groot aantal VR brillen.
Als je op het commando klikt, zoekt het systeem naar je VR bril.

Mirror

Dit is een nieuwe functie. Bestuur het model met je telefoon met de Kubity Mirror app. Scan de QR code en het model wordt direct op je telefoon ingeladen. Met het ? links boven zie je welke commando’s dat je tot je beschikking hebt. Roteren, zoomen, focus instellen. En wil je terug naar de reset, dan schud je gewoon de telefoon even. Je bestuurt het model met je telefoon en het model in je browser volgt. Handig als je je model wilt laten zien aan anderen die achter een PC zitten bijvoorbeeld.

5. Conclusie

Deze software is echt een aanrader voor mensen die hun ontwerpen in AR of VR willen laten zien aan anderen. Revit en SketchUp zijn veel gebruikte pakketten, waardoor haast alle 3D ontwerpen getoond kunnen worden. Technische mensen zien gelijk hoe het zit, beslissers in het ontwerpproces, maken snel de juiste keuzes en gebruikers zien het eindresultaat, zonder dat er technische kennis voor nodig is.


Zie hier hoe een model op je website getoond wordt. (na klikken kan het laden 30 seconden duren, daarna kun je naar hartenlust draaien zoomen, op verschillende manieren bekijken en delen met anderen, etc.)

By | 2018-10-09T09:25:09+00:00 juli 27th, 2018|Algemeen, CAD Algemeen, Nieuws, Revit, Sketchup|0 Comments